Update corona en je rijlessen!

Update rijlessen in corona tijd

 
 
 

Het CBR heeft alle examens tot en met 20 mei geannuleerd en kandidaten ontvangen automatisch een bericht van het CBR als dit examen is geannuleerd. 

Alle uitslagen van theorie-examens voor auto, bromfiets en het praktijkexamen voertuigbeheersing voor de motor, waarvan de geldigheidsduur vervalt (of is vervallen) tussen 16 maart en 1 juni, blijven in ieder geval geldig tot 1 december 2020. Dat heeft minister Cora van Nieuwenhuizen van I en W in een Kamerbrief laten weten.

Welke ontwikkelingen verwachten we?

Dit is uiteraard speculatief maar de branche verenigingen en het CBR zijn gezamenlijk aan het onderzoeken hoe en in welke fase we weer kunnen opstarten.

Fase 1:

In de eerste fase van de herstart van de rijschoolsector zou gestart kunnen worden met theorie-examens. Ook praktijklessen- en examens voor motor en bromfiets kunnen dan op een veilige manier worden afgenomen. In al deze gevallen kunnen partijen namelijk relatief gemakkelijk de 1,5 meter afstand en de rand voorwaardelijke hygiëne- en gedragsprotocollen in praktijk brengen.

Fase 2

Voor fase 2 wordt nu samen met TNO (in het Coronalab) en de RDW onderzocht hoe rijlessen en praktijkexamens in gesloten voertuigen (auto, vrachtauto, bus, tractor) op een veilige en werkbare manier kunnen worden uitgevoerd. Er vinden tests plaats met fysieke aanpassingen in het voertuig in combinatie met hygiëne- en gedragsprotocollen. Dit wordt op korte termijn afgerond. Daarna kunnen bij een positieve uitkomst de rijlessen en rijexamens op een veilige manier worden hervat.

Om in fase te mogen opstarten moet wel eerst het beroepsverbod worden opgeheven.

Dat ook in de rijschoolbranche een (tijdelijke) aanpassing gaat komen staat vast. Denk aan de mogelijkheid tot een folie als tussenwand, mondkapjes, stuur etc. reinigen, max 2 personen in de auto zijn voorbeelden waarover we nadenken.
Op de motor en bromfiets denken we aan een eigen helm en handschoenen en zoals gezegd is de 1,5 meter hier geen probleem.

 

Neem contact met ons op!

Denk jij er aan om je rijbewijs te halen? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.