Japanse rijschool laat leerlingen dronken rijden!

Japanse rijschool laat leerlingen dronken rijden!

Het blijkt dat de rijschool in de stad Fukuoka een experiment heeft uitgevoerd om bewustzijn te creëren rond rijden onder invloed. Ze lieten bestuurders alcohol drinken en vervolgens verschillende rijproeven doen, zoals slalommen, S-bochten maken en smalle parcours berijden. Het doel was om de bestuurders te laten ervaren hoeveel hun rijgedrag verandert na het drinken en hoe gevaarlijk dat kan zijn.

Het experiment was geïnspireerd door een tragisch ongeluk in 2006, toen een dronken gemeenteambtenaar een voertuig ramde en drie jonge mensen uit dezelfde familie doodde. De chauffeur zei later dat hij dacht dat hij wel goed kon rijden, ondanks dat hij dronken was. De rijschool wilde met het experiment voorkomen dat andere bestuurders dezelfde fout zouden maken.

Het experiment was onderdeel van een plaatselijke politiecampagne en werd uitgevoerd onder toezicht van rij-instructeurs. De bestuurders moesten eerst een nuchtere test doen en daarna een test na het drinken van alcohol. Ze moesten ook een blaastest doen om hun alcoholpromillage te meten12.

De resultaten van het experiment waren opmerkelijk. De bestuurders merkten dat hun reactiesnelheid, beoordelingsvermogen en coördinatie verslechterden na het drinken van alcohol. Ze hadden meer moeite om de obstakels te ontwijken, de bochten te maken en binnen de lijnen te blijven. Sommige bestuurders zeiden dat ze geschrokken waren van hun eigen prestaties en dat ze nooit meer dronken zouden rijden.

 

Neem contact met ons op!

Denk jij er aan om je rijbewijs te halen? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.

"Beeld van een persoon met een gespannen gezicht achter het stuur, illustratief voor rijangst en de emotionele impact ervan."