Zomerbanden. Maar hoe zit dat nu eigenlijk?

Het mooie weer is weer in aantocht en veel automobilisten gaan over op de zomerbanden. Maar hoe zit dat nu eigenlijk? In de winter kun je beter niet met zomerbanden rijden, dat is wel bekend. Maar het omgekeerde:Is het mogelijk om in de zomer met winterbanden te rijden? En zo ja, is dat nou wel verstandig?

n de zomer heb je met winterbanden een langere remweg dan met zomerbanden, lezen we op de website van de ANWB. Dat komt omdat het profiel van winterbanden is ontworpen voor het gebruik op sneeuw en minder effectief is op droog wegdek. Dat geldt nog sterker bij banden die geschikt zijn voor een hogere snelheid.

Langere remweg
Bovendien: hoe hoger de temperatuur, hoe langer de remweg van winterbanden wordt. Bij een temperatuur van 15°C en een snelheid van 50 km/h kan een auto met zomerbanden op droog wegdek binnen 12 meter stilstaan. Maar een auto met winterbanden heeft onder dezelfde omstandigheden zo’n 14 à 15 meter nodig. Bij een buitentemperatuur van zo’n 35°C zijn de remprestaties van winterbanden zo’n 30% minder dan die van zomerbanden.

All-season banden
All-season banden doen het in de zomer beter dan winterbanden, volgens de ANWB, maar ook met deze banden zijn de remprestaties bij hoge temperaturen minder dan van zomerbanden: gemiddeld zo’n 25%. Andersom geldt ook dat all seasonbanden in de winter beter scoren dan zomerbanden, maar slechter dan winterbanden.

Wegligging
In de zomer is de wegligging, zowel bij all seasonbanden als bij winterbanden, ook minder goed dan die van zomerbanden. Maar hier zijn de verschillen wel kleiner dan bij de remweg. Al met al is de conclusie dat het beter is in de zomer op zomerbanden te rijden, hoewel je in de zomer veel minder te maken hebt met kritieke rijomstandigheden. Rijd je in de zomer op all seasonbanden of zelfs op winterbanden dan moet je je rijgedrag wel aanpassen. Je moet de langere remweg en minder goede wegligging compenseren door het aanpassen van je snelheid en volgafstand.

Snelle slijtage
Met winterbanden de zomer door is dus verre van ideaal. Want er is nóg een belangrijk nadeel, namelijk dat winterbanden in de zomer door de hogere temperaturen aanmerkelijk sneller slijten dan in de winter. En juist in de winter is het belangrijk dat je winterbanden nog voldoende profiel hebben. Nog meer reden dus om de winterbanden in de zomer te verwisselen voor zomerbanden. Doe dat ongeveer als de zomertijd begint. De winterbanden kun je dan veilig laten opslaan zodat je ze weer kunt laten monteren als het weer winter wordt.

 

Bekijk ook: Baarle Nassau relatief gevaarlijkste gemeente

Neem contact op!

Heb je vragen, wil je contact? laat je gegevens achter en we nemen snel contact met je op.